Teruja!!


Bismillah

Alhamdulillah,sekian lama tak menatap laman blog ni,,urff bersawang dah ni..masa terlalu pack,padat..takpelah sekarang memang patut dah start study giler..pecut selaju yang boleh,tapi jangan sampai eksiden dah la kan.,hal-hal sampingan perlulah dikurangkan,,,study no satu tapi dakwah bukan nombor dua tau..oklah nak kongsi sikit,,petang tadi ada kelas falsafah islamiyah,diakui ini merupakan madah yang paling dibimbangi kerana inilah madah paling saya lemah,agak berat sikit muqararnya.Petang tadi kami belajar tokoh falsafah islam yang ke 3 dalam muqarar iatu IBNU SINA.Petang tadi Dr Jamil sentuh sikit jela mengenai riwayat hidup dan sejarah hidup beliau,sememangnya kalau sebut IBNU SINA memang sinonim namanya sebagai ahli perubatan yang termasyur..dan banyak sekali perkara yang mengujakan bila dengar Dr Jamil cerita petang tadi.Teruja dengan kesungguhan IBNU SINA dalam menuntut ilmu,seluruh usianya diabadikan belajar dan mengkaji ilmu,dan segala usahanya masih di guna dan menjadi rujukan sehingga kini.Tadi dalam banyak cerita yang Dr Jamil cerita..he he banyaknye cerita kan ada satu cerita yang mengujakan saya.
Pada suatu hari IBNU SINA berada dalam satu majils dan dia disoal oleh seseorang mengenai bahasa "lughah" dan ketika itu IBNU SINA tak dapat nak jawab,lalu dengan angkuhnya si penanya tadi cakap kat IBNU SINA "kamu mungkin mahir dalam perubatan tapi tak pandai dalam lughah" selepas menerima kritikan hebat itu IBNU SINA mula membaca dan mempelajari ilmu berkaitan bahasa selam 3TAHUN ,sehingga beliau mampu pula menulis 3 buah buku yang hebat mengenai bahasa setelah itu.Kuat betul semangatnya.Banyak lagi sebenarnya perkara yang mengujakan saya,,tak prepare bahannya,cuma setakat inilah perkongsiannya..moga bermanfaat.Ambillah kesungguhan ulama silam dalam menuntut ilmu,niat ikhlas mereka terzahir apabila ilmu mereka berkembang,tersebar dan digunakan hingga kini.Belajarlah kerana ilmu itu sendiri bukan kerana segulung kertas ijazah sahaja..betulkan niat!!

GOOD LUCK UNTUK STUDENT KUIN,BUAT SAHABAT2 DI TAHUN EMPAT KHUSUSNYA..MOGA KITA KELUAR DARI KUIN KITA MENJADI PRODUK YANG BERKUALITI UNTUK UMMAH DAN AGAMA YANG TERCINTA.

Buatmu yang sedang gundah jiwanya

Bismillah

video


Dedikasi untuk diri sendiri,juga buat sahabat-sahabat yang sedang di uji hatinya,sama-sama muhasabah,sejauh mana kita bergantung pada Allah.

MUJAHID SETIA


BISMILLAH..

BUAT SEMUA MUJAHID SETIA AYUH BANGUN KALIAN

Bangkitlah mujahid bangkitlah

Rapatkan barisan rapatkan

Ayunkanlah langkah perjuangan

Mati syahid atau hidup mulia


Siapkan dirimu siapkan

Gentarkan musuhmu gentarkan

Takkan pernah usai pertarungan

Hingga ajal kan menjelang


Enyahkan rasa takut dan gentar

Walau raga kan meregang nyawa

Karena Allah tlah janjikan surga

Untukmu mujahid setia

Sibuk!!!membuat aku menghargai makhluk bernama "masa"




Bismillah

Detik-detik akhir hidup seorang siswi,membuat saya dilanda kesibukan melelahkan,dan aktiviti menulis di ruangan yang saya cintai ini semakin perlahan.Saya benar-benar tidak punyai masa untuk berteleku di hadapan laptop apatah lagi untuk menulis sesuatu,,dan saat ini juga saya perlu berkejar menghadiri program Recall Triple T Training anjuran Jabatan Nuqaba.Sementara melepaskan penat setelah habis kuliyah qadaya sebentar tadi saya menulis..dan sampai ini saja..saya berharap dan berdoa saya akan punyai waktu untuk menitip perkongsian ilmu di sini.InsyaAllah.